

## Programm

GHG calculation course for verifier trainers (Biofuels) September 10+11 2012, NL Agency, Croeselaan 15, Utrecht

## Day 1.

#### 9.00 - Start of programme

9.00 - Welcome and introduction (15 min)

### 9.15 - BLOCK 1: GHG calculations under RED and FQD - NL Agency

- 9.15 1. Background of GHG calculations (15 min)
- 9.30 2. Introduction on GHG calculation tools (15 min)
- 9.45 3. Tools for biofuel GHG calculations under RED and FQD (45 min)

Spanish GHG calculator UK GHG calculator

BioGrace

#### 10.30 Coffeebreak (15 min)

#### 10.45 - Continuation of BIOCK 1 – NL Agency

- 10.45 4. Basic calculation Example by teacher, exercise by participants (45 min)
- 11.30 5. Calculation rules with some examples (45 min)

#### 12:15 Lunch (45 min)

#### 13.00 - BLOCK 2 - How to verify actual calculations -IFEU

- 13.00 6. Discussion: what do verifiers need to look at, what kind of information they use? (20 min)
- 13.20 7. Tools for biofuel GHG calculations under RED and FQD (30 min)
  - German GHG tool

Round table Sustainable Biofuels GHG calculator

- 13.50 8. German tool example of basic calculation by teacher, exercise by participants (45 min)
- 14.35 9. Exercise on an actual verification (45 min)

#### 15.20-15.40 Tea break

#### 15.40 BLOCK 3 – Questions, discussions, further examples – NL Agency

15.40 – 10. Questions from participants, discussion or further examples (80 min)

#### 17.00 End of Day 1

Supported by ENERGY



# Day 2.

#### 9.00 - BLOCK 4 - CHP, Land use change, N<sub>2</sub>O field emissions - BIO-IS

- 9.00 11. CHP (natural gas, lignite, straw), natural gas boiler (30 min)
- 9.30 12. Land use change and  $N_2O$  field emissions (45 min)

#### 10.15 Coffee break (15 min)

#### 10.30 - Continuation of BIOCK 4 - BIO-IS

- 10.30 13. Exercise including land use change and N<sub>2</sub>O field emissions (60 min)
- 11.30 14. CO<sub>2</sub> storage or replacement + example (30 min)

#### 12.00 Lunch (45 min)

#### 12.45 - BLOCK 5 – Final issues and closure – NL Agency

- 12.45 15. Questions from participants, discussion or further examples, open ends or follow-up action points (75 min)
- 14.30 16. Evaluation of training course (30 min)

#### 15:00 End of programme